0
Hempethica, Drops of Nature, Widlab

Settings

Contact us

Follow us

Sign up for our newsletter

I have read and agree to the Privacy Policy / Cookies

Oncology and cannabis

Konoplja je rastlina, ki obsega tri podvrste, Cannabis sativa, Cannabis indica in Cannabis ruderalis ter je najbolj uporabna rastlina, ki raste na zemlji. Človek je konopljo odkril že pred več kot 5000 leti. Najstarejše najdišče konopljinih izdelkov sega v obdobje pred 12.000 leti in leži na območju današnje Kitajske. Je vsestranska rastlina, ki je uporabna v celoti. Konopljina vlakna so uporabljali že v Mezopotamiji in antičnem Egiptu in so jih dodajali glinenim zidakom za ojačitev. Konopljo so vse do 20. stoletja množično uporabljali po celem svetu, gojena in priljubljena je bila tudi na slovenskih tleh.

V 30. letih prejšnjega stoletja so konopljo v ZDA uvrstili na seznam prepovedanih drog. Postavili so jo v skupino, kamor se uvrščajo heroin in kokain, s čimer se je leta 1937 začela njena prepoved oziroma prohibicija. Razglasili so jo kot zelo nevarno drogo in ji pripisovali krivdo za norosti, nasilje in zločine, ki da se dogajajo zaradi uporabe konoplje. Dandanes vemo, da je bila konoplja nevarna predvsem naftnim gigantov, alkoholni in tobačni industriji ter predvsem večjim kemičnim in farmacevtskim korporacijam.

Konoplja se po več letih prohibicije ponovno vrača v uporabo na več področjih. Zanimiva je v gradbenem sektorju, prehrambni industriji, uporablja se v rekreativne namene, itd. Veliko se uporablja v številnih vejah medicine, tudi v onkologiji. Kanabinoide, terpene, flavonoide in druge aktivne substance, ki jih konoplja vsebuje, pridobivamo predvsem iz konopljinih cvetov in cvetnega praha, iz katerih pripravimo izvlečke, macerate, ekstrakte in tinkture.

Uporaba konoplje in njenih izvlečkov v medicini

Konoplja in njeni izvlečki se uporabljajo na več področjih medicine. Kanabinoidi so glavna skupina spojin, ki se nahajajo v konoplji. V naših celicah se vežejo na kanabinoidne receptorje, ki so del človekovega endokanabinoidnega sistema. V osnovi jih glede na njihov izvor delimo v tri skupine. Endokanabinoidi se pod določenimi pogoji sintetizirajo v naših telesih oz. pri vseh vretenčarjih, fitokanabinoidi se sintetizirajo v določenih rastlinah, sintezne kanabinoide pa sintetiziramo umetno oz. v laboratoriju. Največ raziskav na področju kanabinoidov je na področju paliativne uporabe, ki zajema zdravljenje bolečine, slabosti, nespečnosti in nekaterih ostalih simptomov, ki negativno vplivajo na kakovost življenja. Naslednje dobro raziskano področje uporabe kanabinoidov je področje nevrodegenerativnih boleznih, kamor spadata Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Tretje dobro raziskano področje pa zajema bolezenska stanja, kjer je patogeneza povezana s pretiranim prenosom signalov, kamor spada epilepsija in nevropatska bolečina. Zelo dobri rezultati zdravljenja s kanabinoidi so tudi na področju vnetnih bolezni, kamor spada multipla skleroza in področje revmatoloških stanj, kamor se uvršča fibromialgija. Vse več raziskav pa je usmerjeno tudi na področju zdravljenja simptomov rakavih obolenj in kot protitumorsko zdravilo.

V svetu je v tem trenutku na voljo že kar nekaj zdravil, ki so narejena na osnovi konoplje in kanabinoidov. Med ta zdravila sodijo Nabiksimol, Dronabinol, Epidolex in drugi. Na voljo so tudi pripravki iz posušene rastline, kamor se uvršča Bedrocan, Bedrobinol in Bediol, na voljo pa so tudi magistralni pripravki. Več o dostopnosti zdravil s kanabinoidi lahko preberete na portalu JAZMP.

Kanabinoidi in onkologija

Uporaba konoplje in kanabinoidov na področju onkologije je v strokovni literaturi že precej podrobno opisano. Število objavljenih člankov se iz leta v leto eksponentno povečuje. Kanabinoidi se uporabljajo kot dopolnilo k uveljavljenim zdravilom, predvsem pri zdravljenju napre­dovale rakave bolezni. Podpora s kanabinoidi se uporablja predvsem na področju težje obvladljivih simptomov in kadar klasična zdravila povzročajo nesprejemljive neželene učinke. Potrebno se je zavedati, da kanabinoidi ne predstavljajo prve linije zdravljenja za noben simptom. Kanabinoidi in ostali pripravki iz konoplje se vključuje kot dopolnilo klasični medicini, kadar standardna zdravila niso dovolj učinkovita.

Zdravljenje s kanabinoidi naj vedno poteka po pravilu »začni počasi ter sproti prilagajaj količino«. Pred uvedbo zdravljenja s kanabinoidi je potreben odkrit pogovor bolnika in zdravnika glede pomena in načina zdravljenja. Zavedajte se, da se lahko učinki zdravljenja opazni šele po nekaj tednih in da se tekom zdravljenja lahko pojavijo tudi stranski učinki. Zdravljenje se običajno začne z nizkimi vnosi kanabinoidov v telo, s časoma pa se količina vnesenih kanabinoidov povečuje. Količina vnosa je odvisna predvsem od načina vnosa, razmerja posameznih kanabinoidov in bolezenskega stanja, ki ga zdravimo.

Obstaja več načinov vnosa kanabinoidov v telo. Na tržišču najdemo veliko količino najrazličnejših pripravkov. Na trgovskih policah tako zasledimo kapljice, pršila, smolo, vršičke, koncentrate za vaporizacijo, itd. Potrebno pa se je zavedati tudi dejstva, da je izdelkov ogromno in da je mnogo teh izdelkov narejenih predvsem v marketinške namene oziroma za čim večji zaslužek tistih, ki te izdelke tržijo in prodajajo. To so predvsem tisti izdelki, ki so narejeni iz izolata kanabidiola, in za kar je znanstveno dokazano, da je učinkovitost takšnih izdelkov nižja. Izolat kanabidiola je zgolj ena izmed mnogih aktivnih sestavin, ki jih sicer najdemo v konoplji. Kadar izdelki vsebujejo večjo količino kanabinoidov, terpenov, flavonoidov in ostalih aktivnih sestavin, govorimo o polnem spektru (»full spectrum«) in o »entourage« efektu. Takšni izdelki imajo večjo uporabnost, hkrati so običajno tudi dražji.

Decembra 2019 je bilo v reviji Onkologija objavljeno priporočilo za uporabo kanabinoidov pri obravnavi bolnika z rakom. Decembra 2018 je bil v reviji Okno v rubriki Strokovnjaki govorijo opisan povzetek o medicinski konoplji.

V Hempethica poleg izdelkov s kanabinoidi ponujamo tudi različne oblike in načine svetovanja na individualni ravni. Za težje oblike bolezenskih stanj priporočamo diagnostično svetovanje, ki poteka v povezavi z inštitutom za kanabinoide, ICANNA.

Strokovna literatura na področju medicine je dostopna preko portala PubMed, ki je prostodostopen iskalnik, ki podpira iskanje in pridobivanje biomedicinske literature in znanosti o življenju z namenom izboljšanja zdravja. predvsem do podatkovne zbirke referenc in povzetkov iz baze MEDLINE. Baza podatkov PubMed vsebuje več kot 33 milijonov citatov in povzetkov biomedicinske literature. Ne vključuje člankov v revijah s celotnim besedilom; povezave do celotnega besedila pa so pogosto prisotne, če so na voljo iz drugih virov, na primer s spletnega mesta založnika ali PubMed Central (PMC). Na povezavi lahko dostopate do vseh brezplačnih člankov na področju uporabe kanabinoidov pri različnih rakavih stanjih.

Hempethica in konoplja

V ekipi Hempethica razvijamo inovativne izdelke na področju konoplje. Hempethica deluje z naravo in sklepa poseben odnos med naravo in človekom. Osredotočamo na izdelke iz konoplje, ki je bila predolgo potisnjena na rob. A prišel je čas sprememb. Zavedanje o koristnih učinkih njene uporabe na naše telo in um je danes vse bolj razširjeno. Naša posebnost je, da s pravo kombinacijo in razmerjem sestavin dosežemo specifične rezultate naših izdelkov. S tem, ko kot glavno sestavino uporabljamo konopljo, pa posredno ustvarjamo tudi pozitivne učinke na okolje.

Izdelki Hempethica so razviti z lastnim znanjem, ki ga nadgrajujemo znotraj podjetja Widlab d.o.o. Prav tako, za namene lastnih raziskav in razvoja, delno sami pridelujemo in predelujemo konopljo. Vse z namenom, da bi imeli čim manjši ogljični odtis ter da bi v svoje delovne procese vključili lokalno prebivalstvo.

Hempethica therefore works with nature and with people, for nature and for people.

Naši izdelki bazirajo na »full spectrum« in »entourage« efektu. V našem podjetju smo v celoti raziskali področje kanabinoidov in terpenov. Terpeni skrbijo za naše počutje, kanabinoidi pa za naš endokanabinoidni sistem. V pravi kombinaciji lahko dosežemo neverjetne blagodejne učinke na naše telo in počutje. Naše znanje nadgrajujemo že vrsto let in sodelujemo z različnimi strokovnjaki s področja konoplje in ostalih rastlin, ki delujejo blagodejno na naše telo.

V Sloveniji na področju konoplje že vrsto let deluje mednarodni inštitut ICANNA, ki je neprofitna in nevladna institucija. Nastal je kot plod sodelovanja partnerjev iz Slovenije, Nemčije in Avstrije ter združuje številne strokovnjake, raziskovalce in znanstvenike iz različnih držav. Skupno jim je področje kanabinoidov.

 

Resources:

https://www.sciencedirect.com/topics/chemistry/phytocannabinoid (dostop 15.10.2021)
Dostop do zdravil s kanabinoidi v Republiki Sloveniji, JAZMP (dostop 15.10.2021)
https://www.institut-icanna.com/si/dejavnosti/index.html (access 20.10.2021)
Benedik, J., & Lahajnar, S. (2019). Priporočila za uporabo kanabinoidov pri obravnavi bolnika z rakom. Onkologija : Strokovni Časopis Za Zdravnike, 2(23), 62–73. https://doi.org/10.25670/oi2019-014on
Červek, J. A., Červek V., Še malo o medicinski konoplji; Okno, 2018 (2), 32, link (dostop 15.10.2021)
Medicinska konoplja v medicini, http://www.onkologija.org/medicinska-konoplja/
Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, link

Advice on the use of cannabinoids

In our company we offer consulting in the field of cannabinoids, terpenes, hemp, essential oils and possible uses. Cannabinoids have already helped many people, but for the best results, a holistic treatment is necessary and meaningful.

Thank you for sharing on your wall and helping us spread our story
International shipping
At the moment we are shipping internationaly to some of European countries. For more information please contact us at info@hempethica.com
or call us at
+386 41 58 68 68


Transactions secured
We store your data in a secure location. Your credit card information is not stored. We have taken care for your safe purchase, and we wish you a very successful purchase!

Satisfaction guarantee
We are already trusted by many users of our products. We offer only tested and selected quality products that have been developed with our own knowledge.

Sign up for our newsletter
Sign up for our newsletters, so we can inform you about our products, new posts and discounts!

I have read and agree to the Privacy Policy / Cookies